-->
banner here

Vajinal akıntıyı hafife almayın!

- Pazartesi, Ekim 07, 2013
advertise here
Kadınların en sık adet dönemleri öncesinde yaşadıkları vajinal akıntının aslında pek çok enfeksiyonun belirtisi olabileceğini biliyor muydunuz?

Kadınların yaşadığı vajina akıntısı, nedenleri ve vajina bakımının püf noktalarını Hisar Intercontinental Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Filiz Candan Topuz’dan öğrendik.

Vajina akıntısı nedir?
Adolesan dönemi ile birlikte fizyolojik olarak vajinal akıntı yoğunlaşır ve adet siklusunun değişik dönemlerine göre de farklı karakter gösterir. Örneğin siklusun ilk 2 haftası, östrojen hormonu hakimiyetine bağlı süt renginde iken, yumurtlama zamanı (28 günlük sikluslarda bu yaklaşık 14. güne denk gelir), şeffaf uzayan tarzda bir akıntı olur. Yumurtlamadan sonraki 2 haftada progesteron hormonu hakimiyetinde koyu kıvamda yapışkan ve iç çamaşırda bekleyince sarı renk alabilen bir akıntı olur. Çoğu zaman adet öncesi hafif kaşıntı şikayeti yapabilir.

Adet dönemi öncesi ve sonrasında görülen akıntılar dışındaki kokulu, sarı-yeşil, köpüklü, kanlı, peynir ve süt kesiği şeklindeki akıntılar patolojik kabul edilir.

Vajina akıntısı neden olur?
Vajen ph’ı asidiktir ve bu enfeksiyonlara karşı fizyolojik bir bariyer oluşturur. Bu durumu vajende bulunan laktobasil dediğimiz yararlı bakteriler oluşturur. Laktobasillerin etkilendiği antibiyotik kullanımı veya herhangi bir enfeksiyon durumunda bu asit ortamı değişir. Bu nedenle antibiyotik kullanımı sonrası, vajinal mantar enfeksiyonu sık görülür. Zararlı bakterileri etkilerken antibiyotik vajendeki yararlı laktobasiller de etkilenir. Asit ortam sağlanamaz ve candida dediğimiz mantarlar vajen florasına hakim olur. Vajinal peynirimsi akıntı ve kaşıntı şikayeti ile hekime başvurular olur.

Yine bazı bakteriyel veya cinsel yollan bulaşan enfeksiyonlarda; sulu, kokulu, bazen kaşıntı ile birlikte akıntı olabilir. Böyle durumlarda vajinal ve servikal kültür yapmak gerekir. Rahim ağzı iltihabına neden olan Mikoplasma, üroplazma ve gonore (bel soğukluğu) enfeksiyonları gibi bulaşıcı enfeksiyonlarda eşlerin de mutlaka üroloji hekimince muayene edilmesi ve birlikte tedavi olması gerekir. Aksi takdirde enfeksiyonun tekrarlama olasılığı çok yüksektir.

Bazen köpüklü ve kötü kokulu akıntılar olur. Bu tür vajinitlere bakteriyel vajinit diyoruz. Fakat birden fazla organizmanın sebep olduğu durumlar da olabileceği için yine de hastalarımıza kültür almayı öneriyoruz. Bakteriyel vajinitler basit bir antibiyotik tedavisi ile geçer ve eş tedavisine gerek yoktur. Fakat mantar enfeksiyonuna eğilimli olan hastalarda candida için koruyucu tedavi gerekebilir.

Vajinal akıntı adet öncesi artar mı?
Adet öncesi progesteron hormonun etkisi ile akıntı koyulaşır ve hafif yapışkan olabilir. Hastalar en fazla akıntıyı yumurtlama zamanında hissederler. Bunun sebebi, rahim kanalının, spermlerin rahat olarak geçmesi ve tutunabilmesi için salgıladığı akıntının fazlalaşmasıdır.
Vajina bakımının püf noktaları nelerdir?
Temel nokta vajenin doğal ortamını ve ph’ını değiştirecek olaylardan kaçınılmasıdır. Bunun için;
*Vajeni sık sık sabunla yıkamayın. Çünkü sabun, ortamın ph’ını bazik ortama çeker; bu da enfeksiyonlara zemin hazırlar.
*Pamuklu iç çamaşırı giyin.
*Sıcak mevsimlerde içi çamaşırınızı sık sık değiştirin.
*Vajen bölgesini yıkamanız gerekiyorsa o bölge için özel olarak üretilmiş ph’ı ayarlı intim likidleri kullanın.
*Adet döneminde pedinizi sık sık değiştirin.
Advertisement advertise here
 

Start typing and press Enter to search